Tetra Pak testira papirnati čep za kartonska pakiranja povrtnih temeljaca tvrtke Aneto. Zahvaljujući ovoj inovaciji pakiranje bi moglo sadržavati 73 % papira po težini i, uključujući polimere biljnog podrijetla u premazima i otvoru, bilo bi 87 % načinjeno od obnovljivog sadržaja.
U industriji pakiranja sve je prisutniji trend “papirizacije”, a proizvođači nastoje poboljšati svojstvo reciklabilnosti uvođenjem komponenti izrađenih od obnovljivih materijala na bazi vlakana. Tetra Pak navodi da namjerava odustati od plastike na bazi fosilnih goriva, pojednostaviti strukturu materijala i povećati sadržaj papira u svojim kartonskim pakiranjima.
“Na putu smo da isporučimo najodrživiju ambalažu za hranu na svijetu”, kaže Aldo Fontana, Product manager u Tetra Paku. “To podrazumijeva karton u potpunosti izrađen od obnovljivih ili recikliranih materijala, odgovorno nabavljenih kako bi se smanjio utjecaj na okoliš. Ali to također znači i dizajniranje za cirkularnost i ambalažu koja se lako reciklira i nudi visok prinos recikliranih materijala.”
Anetov prethodni prijelaz na polimere na bazi šećerne trske za čepove i premaze, kao i cjelogodišnja potražnja za njihovim povrtnim temeljcem, naveli su tvrtku da pokrene probnu proizvodnju čepova na bazi papira.
Očekuje se da će ovo testiranje dati Tetra Paku uvid u performanse čepa u stvarnim uvjetima. Dok tvrtka izvještava da je već procijenila karakteristike čepa, otpornost materijala i mogućnost recikliranja u skladu sa svojim standardima i protokolima, tržišno testiranje trebalo bi otkriti može li čep odoljeti vlazi, promjenama temperature i naprezanju tijekom transporta, a istovremeno očuvati kvalitetu temeljca.
“Izrada čepa od papira nije tako jednostavna kao zamjena materijala”, objašnjava Pietro Martini, voditelj odjela Solutions Scouting & Early Innovation. “Proces zahtijeva potpuno novi pristup inženjerstvu, znanosti o materijalima i proizvodnoj tehnologiji.”
Jedan od naših prioriteta je osigurati da čep zadovoljava iste standarde performansi kao i plastični čepovi. Mora se lako otvarati, ponovno zatvarati i biti izdržljiv.



